125 jaar slagerij Eeken

een verhaal van vijf generaties...

Slagerij Eeken is sinds dag 1 gevestigd op de hoek van de Zilverstraat en de Oudegracht in het Centrum van Alkmaar, inmiddels een beschermd stadsgezicht waar u zelfs per boot kunt aanleggen om boodschappen te doen. In 1896 koopt Cornelis Eeken daar twee kleine pandjes, laat ze slopen en bouwt een ‘slagerij geheel ingericht naar de eischen des tijds’. Via telefoonnummer 108 is de ’Specialist in Ham, Rookvleesch en diverse gekookte Vleeschwaren’ dan al te bereiken voor het plaatsen van bestellingen, voor die tijd uniek in Alkmaar.

Als zoon Jacob In 1938 de slagerij overneemt zijn vooral de metworst en gehaktballen populair. Ossen, koeien en varkens worden nog steeds langs de gracht geleid en geslacht op locatie. Als kleinzoon Kees het stokje in 1963 overneemt verandert dit volgens de nieuwe wet- en regelgeving, maar vindt het uitbenen en bewerken tot specialiteiten zonder uitzondering nog steeds plaats in eigen keuken. Het devies van ‘opa Kees’ was dan ook altijd ‘1e kwaliteit en de grootst mogelijke service’.

Sinds 1985 staat Stephen Eeken, alweer de vierde generatie, garant voor zijn eigen slogan: ‘traditie, vakmanschap en kwaliteit’.  Speciale buitenlandse vleeswaren vonden hun plek in de toonbank, een extra pand werd aangekocht om de keuken te professionaliseren en het assortiment werd uitgebreid. Hoewel onder zijn regie de slagerij en haar assortiment gedurende de jaren zijn gemoderniseerd, staat de aandacht voor ambachtelijke bereiding, het verwerken van ‘kop tot staart’ en familierecepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven nog steeds centraal. 

Zoon Tim, die zijn sporen verdiende als executive chef in binnen- en buitenland werkt sinds 2021 ook mee in de zaak. Tijdens pasen en kerst is hij verantwoordelijk voor de vernieuwde feestdagenspecials en gedurende het jaar voor andere leuke nieuwtjes in het assortiment zoals de maaltijd van de week en recepten op de website. Natuurlijk helpt hij u ook graag met bereidingsadvies wanneer u in de winkel bent!

Wie jarig is trakteert!

Sinds 2021 bestaat ons familiebedrijf 125 jaar. Om dit met u te vieren ontving u het gehele jaar, bij een minimale besteding van € 12,50 (ook op aanbiedingen) een speciaal actiekaartje in de winkel. Hiermee maakte u iedere maand kans op een leuke verjaardagsprijs én de hoofdprijs aan het einde van ons feestjaar: een volledig verzorgd diner aan huis, inclusief privé-chef t.w.v. € 425,- voor 2 tot 4 personen.

Update: deze winactie is inmiddels afgelopen. Alle prijswinnaars hebben persoonlijk bericht van ons gekregen. De uitslag is terug te zien op onze instagram pagina onder de highlight 125-jaar winactie.