Recepten

Home made lamsburger

Een keer wat anders dan een standaard hamburger? Ga dan eens aan de slag met dit onwijs lekkere recept voor een broodje lamsburger. We hebben ons hier laten inspireren door een familiebezoek in nieuw-zeeland. Daar zijn lamsburgers op de kaart van ongeveer iedere zaak wel te vinden. Bijzonder gekruid, gemakkelijk om zelf te maken en natuurlijk kunt u deze niet alleen in de (grill)pan, maar bijvoorbeeld ook op de BBQ bereiden.

 Ingrediënten & benodigdheden (voor 4 personen):

  • 600 tot 800 gram grof lamsgehakt
  • 2 theelepels worcestershire saus
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 2 eetlepels gehakte verse peterselie
  • 2 eetlepels gehakte verse munt
  • 1 theelepel cajunkruiden
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gehakte rozemarijn

Voor erbij (op volgorde van opbouwen van het broodje):

  • vier hamburgerbroodjes, of onze zachte pitabroodjes
  • een krop krulsla, gewassen en gescheurd
  • aioli (gemaakt van 4 eetlepels zaanse mayonaise, een teentje knoflook, 2 theelepels citroenrasp, peper en zout)
  • 4 romatomaten in plakjes
  • komkommer in plakjes
  • rode ui (rauw) in dunne ringen of pickled onions van het recept op onze website
  • plakjes oude kaas of verkruimelde fetakaas
  • 4 plakjes bacon of ontbijtspek
  • gekarameliseerde ui (gemaakt van 1 grote witte ui, 1 eetlepel balsamico-azijn en 1 theelepel suiker)
  • 8 aardappel rostirondjes (ontdooit)
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel rozemarijn
  • tomatenketchup

Bereidingswijze:

  • Meng alle ingrediënten voor de hamburgers, samen met het lamsgehakt goed door elkaar en breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper, of wanneer u van pittig houd: een paar druppels tabasco.
  • Vorm hier vier dunne, platte hamburgers mee van ongeveer 1cm hoog. Bijvoorbeeld in een hamburgerpers of met de hand en leg deze even apart.
  • Snijdt de grote witte ui in dunne ringen en bak deze in een pan op laag vuur met wat olijfolie, samen met 1 eetlepel balsamico-azijn en 1 theelepel suiker. Laat deze afkoelen op een bord en maak de pan schoon.
  • Plaats 2 eetlepels boter in de pan, en voeg hier direct 1 theelepel rozemarijn aan toe, verwarm deze op laag vuur om rozemarijnboter van te maken en voeg de rostirondjes toe. Draai ze om zodat ze de rozemarijnboter goed hebben opgenomen en bak deze tot ze gaar zijn in de pan, of volgens de verpakking verder in de oven.
  • Snijdt ondertussen de tomaten, komkommer, rode ui en kaas alvast in dunne plakjes en was de sla.
  • Maak de aioli door 4 eetlepels zaanse mayonaise te mengen met 1 teentje geperste knoflook, 2 theelepels citroenrasp en wat peper en zout.
  • Grill de hamburgerbroodjes of pitabroodjes volgens de verpakking, en bak de hamburgers op de BBQ of in de pan aan beide zijden kort op middelhoogvuur gedurende zo’n 3 tot 5 minuten. Voeg de bacon toe en bak deze knapperig.
  • Draai het vuur uit en leg de kaas op de lamsburger met de deksel op de pan zodat deze wat zacht kan worden gedurende 2 minuten. Gebruikt u fetakaas: dan kunt u deze stap overslaan.

Beleg de broodjes op volgorde van opbouwen: start met de aioli, krulsla, komkommer, tomaat en rode ui. Leg hierop de hamburger met gesmolten kaas of verkruimelde fetakaas, bacon, gekarameliseerde ui, 2 rozemarijn-rostirondjes en de tomatenketchup.

Tips:

Wordt de burger zo wat te hoog, dan kunt u de rostirondjes ook apart serveren, maar in nieuw-zeeland horen ze standaard op de burger!