Recepten

BBQ Pulled Pork

Het beste stuk vlees om uw eigen Pulled Pork te maken is de varkensnek, ofwel de procureur, welke we graag voor u portioneren naar gelang het aantal gasten. Pulled Pork maken is niet moeilijk, zeker niet met onderstaand recept en wat basis-barbecuekennis om de temperatuur constant te houden. Wel vergt de bereiding wat geduld (u bent er zo 7 tot 8 uur zoet mee!) dus trek er rustig de hele dag voor uit.

Liever een makkelijke variant? U kunt bij ons ook terecht voor onze voorgegaarde Pulled Pork (enkel op bestelling). Uiteraard volgens onderstaande receptuur van de Slagerij. Na slechts een uurtje op uw barbecue, steelt u de daarna de show met de beste Pulled Pork van Alkmaar!

Ingrediënten & Benodigdheden (voor 4-6 personen):

  • 5 kg procureur (varkensnek)
  • rub / marinade om in te smeren, zie hieronder
  • coleslaw om erbij te serveren, zie hieronder
  • stokbrood of brioche
  • 150 ml barbecue saus
  • 400 ml appelsap
  • 100 ml appelazijn
  • barbecue met deksel
  • aluminiumfolie
  • analoge kernthermometer
  • marinade injectiespuit (te koop in onze winkel)
  • kleine plantenspuit of boterkwast
  • houtsnippers met rooksmaak (te koop in onze winkel)

Ingrediënten voor de rub:

  • 100 ml appelsap
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1 eetlepel appelstroop (rinse)
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepels zwarte of gemengde peper
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels Worcester sauce
  • 2 eetlepels chilipoeder of chiliflakes
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 4 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel cayennepeper

Ingrediënten voor de coleslaw:

  • 1 kwart witte kool, gesneden in dunne reepjes
  • 1 kwart rode kool, gesneden in dunne reepjes
  • 2 winterpenen, geraspt
  • 100 gram peterselie, gehakt

dressing van:

  • 150 gram mayonaise
  • 2 eetlepels dijon / fijne mosterd zonder korrels
  • zout & peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Meng de 400ml appelsap met de appelazijn en stroop (bijvoorbeeld in een blender, of met de staafmixer) en vul hiermee de injectiespuit. Spuit de procureur op verschillende plaatsen in met ongeveer ¼ van dit mengsel. De overige appelvloeistof plaatst u in de plantenspuit voor later.
  • Doe alle ingrediënten voor de rub / marinade in een kom of vijzel en meng deze goed. Wrijf de procureur, helemaal in en laat deze minimaal een uur intrekken op kamertemperatuur, afgedekt met folie. (Eventueel kunt u de marinade ook een dag van de voren insmeren en de procureur afgedekt in de koelkast bewaren).
  • Stel de elektrische/gas barbecue in om ‘indirect’ te garen, op een temperatuur van 120 °C. U maakt er zometeen dus eigenlijk een soort oven van. Een kolenbarbecue kan ook, zorg dan dat de kolen warm maar niet te heet zijn, en evenredig verdeeld over de barbecue.
  • Als de barbecue op temperatuur is, legt u het vlees (op kamertemperatuur) op het barbecuerek, met daaronder, een aluminium lekbakje en evt. de rooksnippers. Bij een kolenbarbecue plaatst u het lekbakje het liefst niet direct op de kolen, maar op een tussenrooster.
  • Steek de kernthermometer met de punt in het midden van de procureur, en plaats het deksel op de barbecue. Check ieder uur even hoe het staat met de temperatuur en spray bij iedere controle de procureur in met de appelvloeistof uit de plantenspuit, of gebruik hiervoor een boterkwast.
  • Wacht tot het vlees een kerntemperatuur van 65°C – 70°C graden is bereikt, dit duurt ongeveer 3 uur.
  • Maak ondertussen de coleslaw zodat de dressing goed kan intrekken en plaats in de koelkast.
  • Als de kerntemperatuur is bereikt, leg de procureur dan op een ruim stuk aluminiumfolie, smeer aan alle zijdes in met de barbecuesaus, spray hier nog wat appelvloeistof overheen en wikkel dan helemaal dicht met aluminiumfolie.
  • Plaats de ingepakte procureur terug op de barbecue en gaar de procureur door tot een kerntemperatuur van 88°C, reken hiervoor weer een goede 3 tot 4 uur.
  • Als de Pulled Pork gaar is, laat hem dan nog een half uur rusten, buiten de barbecue, afgedekt met folie. Trek het vlees rustig uit elkaar met twee vorken en serveer met barbecuesaus op stokbrood of een brioche broodje met coleslaw.

Let op:

  • Vanwege de lange bereidingstijd is er een klein risico dat de barbecue afkoelt, bijvoorbeeld als hij in de regen staat. Let dus goed op de temperatuur. Indien u de temperatuur niet meer kunt redden, verplaats de Pulled Pork dan naar de oven.

Geen barbecue of liever Pulled Pork uit de oven?

Pulled Pork is ook makkelijk in de oven te bereiden. Volg bovenstaand recept en plaats de procureur op een rooster, met daaronder een afdruipbak of ovenschaal. De oventemperatuur en te bereiken kerntemperatuur is gelijk aan de temperatuur voor de barbecue.