Recepten

BBQ Beer Canned Chicken

Beer Canned Chicken is een makkelijk te bereiden en ontzettend leuk recept voor de barbecue. Zoals de naam al zegt heeft u een blikje bier nodig voor de bereiding, en natuurlijk: kip! Met dit recept van eigen Slagerij presenteert u een lekkere Beer Canned Chicken.

Ingrediënten & benodigdheden (+/- 4 personen):

  • 1 hele kip
  • normaal formaat blikje bier, evt. plastic en stickers verwijderd
  • rub / marinade om in te smeren (zie hieronder)
  • barbecue met deksel
  • analoge of digitale kernthermometer
  • evt. een handvol aan takjes tijm en rozemarijn 
  • evt. houtsnippers voor rooksmaak naar wens

Ingrediënten voor de marinade:

  • 1 eetlepel milde olijfolie of zonnebloemolie
  • sap van ½ citroen, of 2 eetlepels citroensap uit een flesje
  • 2 teentjes gepelde en gehakte knoflook
  • 1 eetlepel dragon, vers gehakt, of gedroogd uit een potje
  • ½ theelepel zout 
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • ½ eetlepel bruine suiker 
  • 1 theelepel chiliflakes, indien u van een beetje pit houdt

Bereidingswijze:

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom of vijzel en meng deze goed door elkaar. Wrijf de kip, zowel aan de binnenkant, als buitenkant helemaal in en laat deze marinade minimaal een uur intrekken. Zorg dat de kip lekker in de marinade blijft zitten door hem af en toe om te draaien, of plaats de kip met marinade en al in een afgesloten plastic zak in de koelkast (dit kunt eventueel u ook al een dag van te voren doen).
  • Stel de elektrische/gas barbecue in om ‘indirect’ te garen, op een temperatuur van 180 °C. U maakt er zo meteen dus eigenlijk een soort oven van. Een kolenbarbecue kan ook, zorg dan dat de kolen goed warm zijn een schuif ze naar één helft van de barbecue, bijvoorbeeld links, en zorg dat er aan de rechterzijde geen hete kolen liggen.
  • Zorg dat er geen stickers, papier of plastic op het blikje bier zitten, was het even schoon onder de kraan en maak het blikje open.
  • Giet ongeveer een kwart van het blikje weg (of drink het op).
  • Plaats het blikje bier, met de opening naar boven in de buikopening van de kip / schuif de kip er zo ver mogelijk overheen.
  • Niet verplicht, maar voor een bijzonder aroma: Maak de rozemarijn en tijm nat, en strooi deze over de hete kolen, of gebruik onze bbq-houtsnippers op dezelfde manier.
  • Steek een analoge kernthermometer met de punt in het dikste stuk van een van de filets en plaats de kip op het midden van de barbecue. Gebruikt u een digitale kernthermometer, laat deze dan niet in de kip zitten tijdens het barbecueën, maar prik deze, ook in het dikste stuk vlees om de temperatuur tussentijds te meten.
  • Indien u gebruik maakt van een kolenbarbecue, plaats de Beer Canned Chicken dan met de filets aan de kant van de hete kolen, hier zit het dikste vlees. De rug en de vleugeltjes plaatst u dan aan de kant met minder kolen en hitte, hier zit het dunste vlees wat minder garingstijd/hitte nodig heeft.
  • Doe de deksel op de barbecue en grill de kip in ongeveer 60 tot 80 minuten gaar, tot een kerntemperatuur van 70°C. 
  • Laat de kip nog vijf minuten rusten voordat u deze aansnijdt.

Let op:

  • Controleer de voortgang, maar niet te vaak, anders raakt u het oven-effect kwijt door het openen van de deksel. 
  • Is de kerntemperatuur nog niet bereikt maar wordt de buitenkant van de kip te donker? Wikkel er dan aluminiumfolie omheen.
  • Een analoge kernthermometer kunt u gedurende het hele proces in de kip laten zitten, een digitale kernthermometer niet, maar is wel wat preciezer. 

Geen barbecue of liever Beer Canned Chicken uit de oven?

Zonder barbecue, of bij regen, kunt u een Beer Canned Chicken ook in de oven bereiden met het bovenstaande recept. Plaats hem in dat geval op een ovenrek, met daaronder een ovenplaat of ruime ovenschaal voor de afdruipsels. Grill de kip gedurende ook in de oven gedurende 60-80 minuten op 180°C, tot een kerntemperatuur van 70°C is bereikt.